Association familiale van Outryve dYdewalle Familievereniging

Revue de presse - In de media

Voor 17de eeuws werk van Jacob van Oost 
Crowdfunding voor restauratie schilderij

Bron: Stefan Vankerkhoven - Krant van West-Vlaanderen/Brugsch Handelsblad (28/09/2018)

BRUGGE - De Vrienden van de Musea, die dit jaar hun 60ste verjaardag vieren, kregen van een anonieme schenker een 17de eeuws schilderij van Jacob van Oost. Via crowdfunding willen zij de restauratie bekostigen. Die kosten wordt geschat op 10.000 euro.

Bruggeling Bertil van Outryve d’Ydewalle, gewezen directielid van de Generale Bank, is al 15 jaar voorzitter van de vzw Vrienden van de Musea. “Onze vereniging probeert via schenkingen en aankopen kunstwerken voor de stedelijke musea te verwerven”, legt de voorzitter uit. De wortels van de vereniging gaan terug tot 1903, toen in Brugge na de succesvolle tentoonstelling over de Vlaamse Primitieven een maatschappij met datzelfde doel gesticht werd. “Die eerste vriendenkring kreeg meteen een topwerk van minister en Nobelprijswinnaar Auguste Beernaert: die schonk Het Laatste Oordeel van Bosch, dat nu in het Groeningemuseum hangt.”

Moderne kunst
In 1914, met het uitbreken van WO I, ging die maatschappij ter ziele. Het was wachten tot in 1958, toen enkele Brugse notabelen de Vrienden van de Musea stichtten. “Dat gebeurde op vraag van het stadsbestuur, omdat voor de aankoop van kunstwerken een logge administratieve procedure diende gevolgd te worden. Een vzw kon veel sneller handelen.”
De aankoop van enkele moderne kunstwerken door de Vriendenkring in de jaren 70 zorgde voor verhitte politieke discussies in de Brugse gemeenteraad. “L’Attentat van Paul Delvaux werd voor 1 miljoen Belgische franken aangekocht. De politieke oppositie vond dat een schandalig hoge prijs, terwijl dat schilderij nu zeker 1 miljoen euro, dus 40 keer zoveel, waard is. Voor die periode mochten de Vrienden trouwens geen moderne kunst aankopen, want de provincie, die een museum voor hedendaagse kunst wou oprichten, vond dat zij daartoe het alleenrecht had.”

Veilingen
17 Jacob van OostGaandeweg versoepelden de administratieve procedures, maar de stad Brugge schakelt de Vrienden van de Musea nog altijd graag in bij kunstveilingen, wanneer on the spot moet beslist worden tot een aankoop. “Het spreekt voor zich dat wij niets aankopen zonder het fiat van de museumdirectie, want wij zijn leken”, zegt Bertil van Outryve. Onlangs kochten de Vrienden bij het Brugse veilinghuis Vandewiele een 15de eeuws borstjuweel aan, dat volgend jaar zijn plaats krijgt in het vernieuwde Gruuthusemuseum.
Via de lidgelden van 1.800 leden en de sponsoring van 15 bedrijven slaagden de Vrienden van de Musea erin een heus spaarpotje te verzamelen. En onlangs schonk een particulier, die anoniem wenst te blijven, hen het portret van François de Aranda, een Spaanse edelman die in de 17de eeuw burgemeester van Brugge werd en lid van de Edele Confrérie van het Heilig Bloed was. “De Aranda is een perfect voorbeeld van een Spanjaard die in Brugge volledig geïntegreerd was. Het schilderij is toegeschreven aan de Brugse barokschilder Jacob van Oost. Het kunstwerk wordt tot midden januari tentoongesteld in het Arentshuis en maakt deel van de expo Schatten van Vrienden naar aanleiding van ons 60-jarig bestaan.”
“Het schilderij is echter aan restauratie toe. De Koning Boudewijnstichting gaf ons de toestemming om die kosten via crowdfunding te verzamelen. Giften vanaf 40 euro zijn fiscaal aftrekbaar”, aldus Bertil van Outryve.

-> Lien vers le sommaire du Bulletin n°29